OpusCapita kommer genomföra försäljning av affärsområdet FAO, Financial and Accounting Outsourcing, till norska Longship AS

maj 04, 2017

Finska OpusCapita Group Oy, ett helägt dotterbolag till finska Posti Group, har beslutat om försäljning av affärsområdet FAO, Financial and Accounting Outsourcing, till norska private equity bolaget Longship (www.longship.no). Longship förvaltade kapital uppgår till mer än NOK 1.4 miljarder. Värdet på affären har inte offentliggjorts.

Avyttringen gör det möjligt för OpusCapita att koncentrera sig på sin kärnverksamhet, med fokus på transaktion och mjukvara, som omfattar printing, skanning, mjukvara, e-fakturor och andra elektroniska transaktioner. För affärsområdet FAO möjliggör affären en fortsatt utveckling av verksamheten med tydligare kundfokus och tillväxtplan. Affärsområdets huvudsakliga tjänste- och serviceerbjudanden inom ekonomi, redovisnings- och lönerelaterade processer samt ”Robotic Process Automation” bibehålls för fortsatt vidareutveckling.

Affären beräknas vara avslutad i september år 2017. Samtliga tjänster levereras till alla FAO kunder som vanligt oavsett övergången och alla kunder som påverkas av affären kontaktas individuellt. Totalt överförs 800 anställda i 8 länder till de nya ägarna med nuvarande anställningsvillkor bibehållna. Nettoomsättningen för affärsområdet FAO var år 2016, 30 miljoner euro. Knut Anders Opstad, den nuvarande chefen för den norska delen av affärsområdet FAO, kommer att bli ansvarig för det nya fristående företaget efter avslutad affär. OpusCapita kommer efter avslutad affär med Longship att ha 1300 anställda i 9 länder med en nettoomsättning på 210 miljoner euro år 2016.

Planeringen av övergången startar omedelbart. Fram till avslutad affär, utgör affärsområdet FAO fortsatt en viktig del av OpusCapita. Den avyttrade verksamheten, FAO, fortsätter att vara en betydelsefull teknisk och operativ partner till OpusCapita även i framtiden.

”Affären är strategiskt viktig för OpusCapita. Den möjliggör ett tydligare strategiskt fokus på både affärsområdet FAO och på vår kärnverksamhet. Jag ser framemot vårt strategiska samarbete med Longship som planerar att utveckla verksamheten och göra investeringar för fortsatt tillväxt, säger Patrik Sallner, VD, OpusCapita.

“Vi ser mycket fram emot att ta in OpusCapita’s Finance and Accounting outsourcing verksamhet i Longships företagsportfölj. Det finns tydliga tillväxtmöjligheter för verksamheten och kunder söker alltmer efter tillförlitliga partners som kan erbjuda pålitliga, effektiva ekonomiprocesser och automatiserade lösningar. Vi ser att FAO-verksamheten har goda förutsättningar att tillvarata och vidareutveckla dessa möjligheter.” säger Espen Stenumgård, Partner, Longship. 

Om OpusCapita
OpusCapita bistår företag att effektivisera alla betalningsprocesser genom omfattande purchase-to-pay och order-to-cash lösningar. Med 600 miljoner transaktioner per år, för mer än 8 000 kunder i fler än 100 länder, har vi skapat ett globalt ekosystem där köpare, leverantörer, banker och andra aktörer ansluter, handlar och växer. Tillsammans med våra kunder, anpassar OpusCapita försäljning, förvärv- och finansiella processer till den digitala tidsåldern. År 2016 omsatte OpusCapita 240 miljoner euro och hade 2 000 anställda. OpusCapita grundades år 1984, är ett helägt dotterbolag till finska Posti Group och har sitt huvudkontor i Helsingfors, Finland. För mer information, besök gärna: www.opuscapita.com.

Om Longship
Longship är ett norskt private equity bolag som fokuserar på mellanstora tillväxtföretag i Norge. Longship är partner med ägare och erfarna management teams i tillväxtföretag. Vi supporterar våra bolag med finansiella resurser och expertis för att accelerera tillväxt och realisera dess fulla potential. Vi tycker om komplexa och utmanande möjligheter, strävar efter att alltid se utöver det dagliga för att förstå det unika i en specifik verksamhet. Longship tror på partnerskap med management som är lika ambitiösa som vi, och det är en förutsättning för att frigöra ett företags fulla potential. För mer information, vänligen se hemsidan www.longship.no.

För mer information, vänligen kontakta:

OpusCapita

Patrik Sallner, CEO
patrik.sallner@opuscapita.com
tel. +358 40 544 3441

Tuomas Itkonen, Head of Finance and Accounting Outsourcing
tuomas.itkonen@opuscapita.com
tel. +358 40 596 4004

Pellervo Hämäläinen, Communications Manager
pellervo.hamalainen@opuscapita.com
tel. +358 40 674 5257