Sverige i topp i rapport om outsourcing av ekonomifunktioner - Internationell rapport visar på stora skillnader mellan länderna i norra Europa

december 08, 2014

Stockholm 8 december; Mer än 70 procent av svenska företag har valt att outsourca hela eller delar av sin ekonomifunktion. Det visar en undersökning som OpusCapita har låtit göra. Ytterligare 8 procent av de tillfrågade svenska företagen, som inte redan outsourcar ekonomifunktioner, planerar att göra det inom en närstående framtid.

Rapporten grundar sig på telefonintervjuer med hundra företag i Tyskland, Finland, Norge och Sverige. Undersökningen slår tydligt fast att en majoritet av företagen i Sverige outsourcar hela eller delar av sina ekonomifunktioner istället för att investera i egna lösningar. Huvudskälet är att man vill frigöra resurser som man med fördel kan satsa i kärnverksamheten.

-Vi ser en tydlig trend att allt fler svenska företag vill outsourca hela eller delar av sin ekonomifunktion, säger Ulla Hemmi, VD OpusCapita Sverige. Man vill öka säkerheten och kvaliteten i rapporteringen. Det lägger grund för bättre beslut. Därför söker man en större kompetens inom detta område än den man har inom det egna företaget.

Resultatet placerar Sverige i topp i undersökningen. Närmast kommer Norge med sammanlagt 68 procent av företagen som outsourcar hela eller delar av ekonomifunktionen. Undersökningen visar att det är ytterligare 12 procent av företagen i Norge som planerar att börja outsourca hela eller delar av ekonomifuntionen.

Bland de tillfrågade  företagen var fakturering den ekonomitjänst som flest outsourcade. Däremot är företagen mindre benägna att outsourca ekonomiska funktioner såsom betalningsprocesser, redovisning, rapportering och business controlling. Dessa delar av ekonomistyrningen uppfattas ofta som att de ligger närmare kärnverksamheten.

Rapporten visar också på kulturskillnader. Sverige och Norge ligger långt före de andra med hela 52 procent av företagen som outsourcar fakturering.  Samma andel bland de tyska företagen är fyra procent!  För leverantörsreskontran är det åter 52 procent av de svenska företagen som har valt att outsourca. Andelen tyska företag ligger kvar på fyra procent. När det gäller löneadministration låter dock åtta procent av de tyska företagen outsourca denna.

För mer information vänligen kontakta:

Ulla Hemmi, VD, OpusCapita Sverige

Tel: 0729-24 70 00

e-post: ulla.hemmi@opuscapita.com