Jonas Kjellberg, en av grundarna till Skype: Omvälvningar på gång – fintech kommer att förändra hela betalningsscenen

Finance Forum SE1Nästa omvälvande förändring ligger redan runt hörnet och den kommer att revolutionera hela bankväsendet. Det förutspår en man som är värd att lyssna på – han har trots allt varit med och grundat Skype, företaget som vände upp och ner på hela telebranschen.

Jonas Kjellberg, en av talarna på OpusCapitas sjätte årliga Finance Forum, tror att blockchaintekniken har potential att bli den nya typen av banktjänster på internet. Situationen liknar till stor del de omvälvningar som skedde i telebranschen efter att den första iPhonen släpptes och med den apparnas uppkomst.

– Idag är banksektorn helt centraliserad. Med blockchaintekniken kan alla vara med och då blir strukturen helt decentraliserad. Tittar man på de olika alternativen till att gå till en bank och få en tjänst utförd förstår man snabbt att det redan nu finns ett stort utbud av nya tjänster, säger Kjellberg och påpekar att riskkapitalinvesteringar i nyetablerade företag inom fintech (finansiell teknik) har mångdubblats de senaste åren.

Kjellberg säger att han alltid har varit intresserad av att hitta sätt att ändra spelreglerna. Han beskriver sig själv som serieentreprenör, investerare, författare och fyrabarnsfar. Dessutom föreläser Kjellberg om entreprenörskap på Stanford University. Fram tills nyligen ansvarade han för Kinnevik Groups internetinvesteringsenhet där han bland annat genomförde lyckade investeringar i flera nyetablerade företag, bland annat Zalando.

Betyder det alltså att traditionella banker kommer att försvinna till följd av den framväxande finansiella tekniken? Enligt Kjellberg handlar det snarare om att utvecklas. Effekterna från blockchain och de nya teknikerna kommer först att märkas vid alla typer av inköp.

– Om ett par år kommer det att finnas många nya transaktioner som är omöjliga idag. Min son som gillar att spela tv-spel skulle till exempel kunna hyra en kinesisk spelares vapen i spelet under en halvtimme och på ett säkert sätt betala för det via den nya tekniken. Eller också skulle du kunna betala mig för att använda mitt Netflix-konto en kväll. Allt det här kommer också att leda till förändrade rutiner med att logga in och ut på olika tjänster.

Finance Forum SE2Nytänkande om morgondagens fröjder

Jonas Kjellberg frågar sin publik om de tror att det stora slår det lilla eller om det är det snabba som slår det långsamma. Majoriteten skulle satsa sina pengar på det snabba.

– Den här frågan har alltid fascinerat mig – är det verkligen sant att det är snabbheten som vinner? Om vi tittar på aktiebörsen är de flesta framgångsrika företag väldigt stora. Och de flesta av mina misslyckanden som entreprenör har skett när jag har varit riktigt snabb och besegrats av de stora aktörerna. Det är egentligen en kuggfråga och svaret är ”det beror på”.

– För att verkligen kunna göra förändringar på spelplanen måste man skapa en produkt som slår ut all konkurrens och förstå hur man får den att växa, och viktigast av allt är att göra det när världen är redo för den förändringen. Det är svårt och smärtsamt – och oftast funkar det inte. Men ibland har man tur.

Angående de stora bolagen säger Kjellberg att han ofta förundras över hur svårt det är för dem att vara nytänkande om morgondagens fröjder. När han säger ”fröjder” menar han kundnöjdhet som sporras exempelvis av egenskaperna hos en produkt eller tjänst som är unik, fängslande och ny på marknaden.

– De flesta företag är bra på att dra ner på kostnaderna. Funktionalitet och effektivitet hos en produkt är lättare att lösa och dessa egenskaper ska naturligtvis inte förbises, men fröjderna måste upptäckas och uppfinnas – och uppfinnas på nytt. Vid en viss punkt kan fröjderna bli till bekvämligheter som även dina konkurrenter kan tillhandahålla. Detta är anledningen till varför företag måste blicka framåt och ständigt vara nytänkande bortom morgondagens fröjder.


Snabbare utveckling för E-fakturering
Automatisering blir smart
Jonas Kjellberg, en av grundarna till Skype: Omvälvningar på gång – fintech kommer att förändra hela betalningsscenen