Automatisering blir smart

 DSC6912 1284NFöretag förväntar sig att smart automatisering med RPA (Robotic Process Automation), maskininlärningsteknik och AI (artificiell intelligens) ska ha betydande effekt på deras verksamhet inom de kommande fyra åren. Detta framgår av den internationella undersökningen Robotic Process Automation & Artificial Intelligence Survey som genomförs av OpusCapita.

– Jag tror att utvecklingen kommer att gå ännu fortare. Maskininlärningsteknik har till exempel gått mycket snabbare framåt än vad någon hade kunnat tro för några år sedan. De dagliga upplevelser OpusCapita och våra kundföretag har av automatisering med RPA är verkligen lovande. Den stora förändringen är inte långt borta, med maskininlärningsprogram som gör det möjligt att automatisera uppgifter som man en gång trodde var omöjliga att automatisera, och att hjälpa användarna att fatta beslut, beskriver Heini Pensar, Head of Professional Services, FAO, OpusCapita.

Hälften av deltagarna i undersökningen hade redan börjat arbeta med RPA eller höll på att undersöka ämnet. Av de företag som redan hade erfarenhet av RPA trodde vart fjärde att RPA skulle förändra deras verksamhet. Av de företag som hade begränsad erfarenhet av RPA trodde bara två procent samma sak.

– Detta visar att RPA och AI lätt kan anses vara alltför tekniskt. I själva verket är det tvärtom – en av de mest intressanta aspekterna med dessa tekniker är att de låter affärsmänniskor och processexperter styra utvecklingen av ny automatisering. Programvarurobotar fungerar till exempel på ett människoliknande sätt i olika system på datorn och är därför enkla att förstå, påpekar Heini Pensar.

Robotic Process Automation & Artificial Intelligence Survey genomfördes under februari till april 2016 och deltagarna bestod av 65 organisationer med huvudsaklig verksamhet i Europa.

››› Delta i våra webbseminarium om smart automatisering och få värdefull kunskap om hur man implementerar RPA och hur det gynnar verksamheten. Registrera dig här!

››› Är du redo för den nya automatiseringskulturen? Heini Pensar diskuterar vidare om effekterna av RPA och AI i sin blogg.

››› Hämta undersökningen Robotic Process Automation & Artificial Intelligence Survey 2016.-inköp över gränserna.


Snabbare utveckling för E-fakturering
Automatisering blir smart
Jonas Kjellberg, en av grundarna till Skype: Omvälvningar på gång – fintech kommer att förändra hela betalningsscenen