Från financial management till change management

Ohjelmistorobotiikka 179 Janeka Rauva SENär Janeka Rauva, CFO på Tallink Silja Oy, på sin första arbetsdag steg in i hissen på kontoret, frågade hon om vägen till finansavdelningen. Det visade sig att ingen av de tre andra personerna i hissen kunde hjälpa henne. Hon tänkte genast att detta ville hon ändra på.

– Finansavdelningen kan inte bara fokusera på siffror och gömma sig bakom regler och regleringar. Redovisning är inte ett självändamål och rapporter tas inte bara fram för glädjen att få rapportera, även om lagkraven förstås måste uppfyllas. Den information som finansavdelningen hanterar är så viktig och oumbärlig att alla i företaget borde veta var de kan finna oss som arbetar där, berättar Janeka Rauva.

Efter att nu ha jobbat två år för rederiet, är Janeka Rauva på god väg att nå det målet. Moderbolaget AS Tallink Group har lanserat ett affärssystemprojekt som kommer att introducera nya processer i företaget i Finland, inklusive på den 30 man starka finansavdelningen. I den processen har hon som CFO också blivit en chef för förändring.

– Förutom automation och systemintegration, måste finansavdelningen framförallt skaffa en ny attityd. Istället för att vara en passiv producent av data, måste vi bli aktiva uttolkare av information. Vi måste kunna nå ut till affärsverksamheten och låta dem veta vilken information de behöver i varje läge för att kunna fatta bra beslut och styra deras verksamheter i rätt riktning", förklarar Janeka Rauva.

– Problemet med stora företag och stora volymer är att processer tenderar att innehålla faser eller steg som inte längre fyller något syfte. Det kan vara smärtsamt att ändra verksamhetsmetoder. Många av mina kollegor kommer att möta denna utmaning i en nära framtid, menar Janeka Rauva.

Hon diskuterade den framtida rollen för CFO och de ändrade kompetenskraven på Software Robotics and the Transformation of Knowledge Work, ett event som hölls av OpusCapita och Talouselämä magazine i september månad.

Från blick på nuläge till prognos om framtiden

Ohjelmistorobotiikka 179 Yleinen SEJaneka Rauva erkänner med ett skratt att hon inte är någon teknisk trollkarl. Hon säger dock att CFO behöver mer teknisk kunskap, åtminstone i en sådan utsträckning som gör det möjligt att förstå begränsningarna och möjligheterna med data som skapas av informationssystem.

– Till slut är ju teknik bara ett verktyg som gör det möjligt för CFO:n att bättre supporta affärsverksamheter, vilket ju alltid har varit deras roll. Om du kommer in på ett ledningsmöte med analyser av siffrorna för månaden före den sista, lär du inte finna många som är intresserade att ta upp en diskussion med dig. Situationen blir helt annorlunda om du berättar för dem att detta är vad som händer idag och om vi vidtar åtgärder nu så är detta vad situationen kommer att vara imorgon, säger Janeka Rauva.

Enligt Janeka Rauva kommer fokus i finansiell rapportering allt mer att skifta över mot framtiden och till att förutsäga den. Förutom den finansiella informationen måste framtidsutsikter också bygga på externa informationskällor.

– Automatiserade rutiner frigör tid. Om vi för närvarande endast har tid att samla alla nödvändiga data på en platta, kan vi i framtiden servera det som finns på plattan till rätt personer, förutspår Janeka Rauva.

– Finansavdelningen måste ha omfattande kunskap om företagets verksamhet. Det möjliggör diskussioner om och stöd för utveckling av verksamheten. Siffrorna måste tolkas proaktivt: vad företaget kan göra, vad som är möjligt och hur, avslutar Janeka Rauva.


Posti Group siktar på starkare relationer till leverantörer
Supply chain finance få loss mer kontanter
Från financial management till change management